“Prata” med varandra – “chatta”

Bridge är inte bara ett spel, bridge är också att träffas, att umgås med andra människor runt de gröna borden. På BBO ser eller hör vi inte varandra, men ……..

På BBO finner du alltid längst ned på sidan eller till höger en ruta för att kunna skriva ett meddelande till någon (chatta).

Längst till vänster finns en blå ruta. Här anges vem du chattar till. Tryck på på knappen och du får upp olika alternativ till vem/vilka du kan chatta till. Det kan vara LOBBY, MOTSTÅNDARE, BAKSPELARE, …..

Du skriver ditt meddelande i det grå fältet. Det är OK (“bra”) att uttrycka sig kortfattat, speciellt under spelet. För att skicka meddelandet trycker du på knappen CHAT längst till höger eller Enterknappen på din dator. Du får nu bekräftat i vänstra nedre hörnet vad du skickat och till vem.

I exemplet ovan skrev “jag” thx till de tre övriga spelarna och Lil Jet bad partnern om ursäkt för att varit girig.

På klubben säger vi “hej” när vi kommer till bordet och tack när vi lämnar. Finns ingen anledning att inte göra det BBO. Exempelvis: Hej X här. Att presentera sig kan vara trevligt eftersom på skärmen står vårt användar-namn och inte vårt riktiga namn. Men när ni lägger upp er profil glöm inte att skriva ut ert riktiga namn.


Det finns en bra funktion för att spara återkommande chat-fraser, som heter Chat-hanterare. Vi har tex gjort en med hälsningsfras och kort beskrivning av vårt system. Det tar bara ett kort ögonblick att lägga ut den på chatten. Man kommer åt den genom att klicka i Chatrutan och får då upp en liten meny som ser ut såhär:

Som du ser kan du här justera storleken på texten i chatten, rensa chattrutan och välja Chat-hanteraren. Klicka på den så kommer du hit:

Här kan du redigera eller radera befintliga chat-meddelanden, eller skapa nytt. Det gör du genom att helt enkelt skriva in på meddelanderaden.

Klicka på Lägg till, och så har du en fras sparad.

Under spel, när du vill lägga ut en fras på chatten, öppna Chat-hanteraren, klicka på önskat meddelande, och tryck Enter (eller OK i dialogrutan som kommer upp).